Yleiset

Uusi osakas

Osakeluetteloon merkintää varten tarvitaan kauppakirja tai muu saantokirja, osakekirjajäljennös siirtomerkinnällä sekä varainsiirtoveroilmoitus sähköisellä vastaanottotunnuksella tai verottajan leimalla. Näiden asiakirjojen saavuttua toimitamme uudelle osakkaalle vastiketilisiirrot.

Muuttaessa

Tee muuttoilmoitus aina väestörekisteriin sekä isännöintitoimistoon. Väestörekisteriin tehdystä ilmoituksesta menee yhdellä kertaa tieto sekä maistraatille että postilla.

Muuttoilmoituksen isännöintitoimistoon voit tehdä nettisivujen lomakkeen kautta

Muistathan huomioida kotivakuutuksen muuttaessa sekä tehdä sähkösopimuksen haluamasi sähköyhtiön kanssa.

Vakuutukset

Asukkaan/osakkaan kotivakuutus on ehdottoman tärkeä vakuutus, joka kannattaa olla jokaisella. Kotivakuutus korvaa irtaimistolle tapahtuneet vahingot sekä mahdollisen sijaisasumisen ym. kulut.

Kiinteistövakuutus korvaa rakennuksille tai taloyhtiön laitteille tapahtuneita vahinkoja.

Autopaikat ja saunavuorot

Autopaikan ja saunavuoron voi varata isännöintitoimistolta.

Huoneistokohtaisen lainaosuuden poismaksu

Huoneistokohtaisen lainaosuuden lyhentämistä varten otathan meihin yhteyttä. Taloyhtiöillä on erilaisia sopimuksia lainoista ja taloyhtiön lyhennyspäivät vaihtelevat taloyhtiöittäin.

Turvallisuus

Taloyhtiön osakkeiden ja asukkaiden turvallisuuteen liittyy paljon muutakin kuin pelkän liukkauden torjuminen. Yleinen turvallisuus on valaistusta, valvontaa, toimivaa tekniikkaa ja asioista huolehtimista, josta vastaa usein isännöitsijän kokoama palveluverkosto.

Palovaroittimet

Asunnossa on oltava vähintään yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Sijoita palovaroitin viisaasti ja noudata palovaroittimen pakkauksessa olevia käyttö-, asennus- ja huolto-ohjeita. Muistathan tarkistaa säännöllisesti palovaroittimen toiminnan ja vaihtaa patterin ajoissa.

Taloyhtiön pelastussuunnitelma

Yksi tärkeä osa turvallisuuden edistämisessä on laatia ja pitää ajan tasalla talon pelastussuunnitelma. Suunnitelman tarkoituksena on ennakoida ja ennaltaehkäistä taloyhtiötä uhkaavat vaaratilanteet. Samalla selvitetään mm. tarvittava turvallisuushenkilöstö, sen nimeäminen ja kouluttaminen sekä muun henkilöstön tai asukkaiden perehdyttäminen suunnitelmaan.

Vähintään kolmen asuinhuoneiston taloyhtiöissä on laadittava kirjallinen pelastussuunnitelma. Se on yhteenveto taloyhtiön turvallisuusjärjestelyistä ja sisältää toimintaohjeet onnettomuuksien varalta.

Pelastussuunnitelman tekeminen aloitetaan selvittämällä taloyhtiöön kuuluvien rakennusten vaaranpaikat ja mitä vaaroja ympäristö – vaikkapa teollisuuslaitos tai vilkas tie – voi aiheuttaa. Sitten selvitetään, millä keinoilla vaaroja voi vähentää ja miten talossa ja asunnoissa voi varautua vahinkojen varalle. Hätätilanteiden varalta laaditaan toimintaohjeet, jotka tiedotetaan kaikille asukkaille. Lisäksi on nimettävä ja koulutettava taloyhtiön turvallisuudesta vastaavat henkilöt sekä hankittava turvallisuusmateriaali.

Lähde: turvaopas.pelastustoimi.fi

Muutostyöt

» Tulosta muutostyöilmoitus ja täyttöohje (pdf)

» Tee muutostyöilmoitus verkossa

Osakkailla on oikeus tehdä hallinnassaan olevissa tiloissa sellaisia muutostöitä, joista ei aiheudu vahinkoa tai haittaa yhtiölle, naapureille tai rakennuksille.

Yhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan tekemiä remontteja ja tarvittaessa oikeus käyttää asiantuntijaa. Osakkaan on kuitenkin muistettava, että valvonta ei poista vastuuta urakasta osakkaalta tai sen tekijältä. Yhtiöllä on oikeus periä valvontakustannukset osakkaalta.

Muutostyön saa aloittaa vasta, kun yhtiö on hyväksynyt muutostyöilmoituksen.

Alla listattuja töitä voidaan tehdä tai teetättää ilman muutostyöilmoitusta:

  • kattojen ja seinien tapetointi ja maalaus, taulujen kiinnittäminen
  • keittiön yläkaappien vaihtaminen, jos ei vaikuta ilmanvaihtokanaviin
  • pesukoneen tai astianpesukoneen asentamista, kun vesi-, viemäri- ja sähköliitännät ovat olemassa
  • huonekorkeuden laskeminen, jos ei vaikuta ilmanvaihtokanaviin tai sähköjohtoihin
  • kiinteiden kalusteiden, kuten eteiskaapistojen tai vaatekaapistojen rakentaminen tai poistaminen
  • muiden kuin viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen: jää-, pakastin- tai viileäkaappi, mikroaaltouuni, liesituuletin (esimerkiksi aktiivihiilellä toimiva, joka ei kuulu ilmanvaihtojärjestelmään)
  • väliovien poistaminen
  • lattiamateriaalin uusiminen aikaisempaa vastaavalla tyypillä (esim. muovimatto uusitaan uudella muovimatolla tai parkettilattia vaihdetaan uuteen samantyyppiseen parkettilattiaan)